Интервю за вестник „Труд“

С нас се свързаха от вестник „Труд“, от където пожелаха да разкажат повече за нашата инициатива за реставриране на старите тролейбуси на България. Ето и самата статия:

Ретро тролеи ще возят туристи в София

До няколко години София ще има собствена атракционна линия от исторически тролейбуси, която ще стане част от туристическото портфолио на столицата. С това начинание са се заели от сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ – група млади и образовани хора, завладени от очарованието и историята на масовия транспорт. Наскоро те подеха кампания за откупуване и реставрация на няколко от тролеите, с които са се возили нашите баби и родители до преди две-три десетилетия, а днес са част от историята на редица български градове. Сдруженитето е създадено през 2013 г. от няколко човека, които се срещат в интернет форум. „Около 20 души сме, някои от нас са работили в предприятия от сферата на обществения транспорт и логистиката. Събрахме се с идеята да популяризираме историята на градския транспорт“, разказа пред „Труд“ инж. Цанко Симеонов, председател и един от основателите му. Първата им кампания е свързана с възстановяването на исторически трамваи и изграждането на музей на градския транспорт в бившето депо „Клокотница“. Така втори живот ззапочва мотриса МАН-Сименс от 1935 г., която съвсем скоро ще бъде поставена при Музея на София и ще служи за туристически информационен център.

Ще предизвикат ли обаче старите тролеи интерес у гостите и жителите на София, които до неотдавна са се возили редовно в тях, преди да бъдат заменени от новите, модерни и климатизирани машини, обслужващи линиите в града днес? „Не сте първият, който ми задава този въпрос“, признава Цанко Симеонов и припомня, че  тролейбусите се появяват в София през 1941 г. „Вече не можем да видим нито една от онези първи машини. Нарязани са още преди десетилетия и за жалост днес не можем да покажем тази част от историята за развитието на столицата. Старите превозни средства представляват чудесна платформа за връщане в миналото, за едни свързано с носталгични спомени, за други опознаване на историята“, категоричен е той.

Целта е сформирането на парк от 5 исторически тролейбуса, които да станат движещи се музейни експонати. Три от тях вече са закупени, за други два се водят преговори и се набират средства. Вече е разработен и проект за маршрут на бъдещата атракционна линия в София. Подобни на нея отдавна са част от ежедневието на редица градове като Прага, Виена, Брюксел, Будапеща, Москва, Ванкувър.

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ е в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и общината, а средствата се набират чрез дарения на интернет страницата й. „Още през 2013 г. се срещнахме с г-жа Фандъкова, по повод идеята ни за възстановяване на ретро трамвая и оттогава имаме много добра комуникация“, разказва Цанко Симеонов. По наше настояване пък от Столичнен електротранспорт преместиха историческите си трамваи на закрито, след като близо 40 години те бяха стояли под небето. Тролейбусът, който закупихме се намира в тяхно депо, казва Симеонов, изтъквайки важността на сътрудничеството с общинското дружество. „Там имат експертиза и хора, които се занимават ежедневно с поддръжката на подобни машини. С тяхно съдействие разработихме тематични маршрути за движение на ретро трамваите, които изпробвахме няколко пъти с туристически групи. Благодарни сме за съдействието им. Мисля, че и самите те виждат резултата – по един или друг начин това носи положителна реклама“, категоричен е председателят на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ .

Бракуван тролей струва колкото 15-годишна кола втора употреба

С набраните до момента средства от сдружението успяват да откупят и преместят от Перник в София уникален тролейбус родно производство – DAC-Чавдар, а други два – чешка Skoda и съветски ЗиУ са придобити и транспортирани от Стара Загора със средства на „Столичен Електротранспорт“ ЕАД.

Старозагорските машини са взети на цената на скрапа, за 2000-3000 лева бройката, след преговори между двете общини. За тези пари може да се купи 15-годишен автомобил втора употреба от някоя автоморга. Чавдар-ът е купен от градския транспорт в Перник за 5000 лева. „Там беше сложно, защото дружеството е със синдик и процедурата продължи по-дълго“, разказа Цанко Симеонов.

Останалите два тролейбуса са собственост на морги в Ямбол и Пазарджик. В Ямбол се намира уникален тролей от Канада – GMC-BBC, какъвто в Европа не се среща. „Цената му обаче е много висока – 20 000 лева и към момента още събираме пари“, споделя Симеонов. Последният тролейбус е „пеещата“ Skoda 9Tr, както е известен на софиянци. Той се намира в Пазарджик и цената му е 10 000 лева. „Предишният собственик – община Пазарджик ни даде оферта за 24 000 лева, при положение, че през 1993 г. са закупени втора употреба за около 6 000 долара*.

Повече за инициативата можете да откриете на trolleybus.bgtransport.org

 

Линк към статията

Коментари

Историческите тролеи

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ е инициатива на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД за откупуване, реставрация и пускане в движение на исторически тролейбуси, които са част от историята на градовете в България.