Проекти

Още със създаването си, членовете сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ си поставихме няколко амбициозни цели.

Презентация на всички проекти на Сдружението до момента

Зелените трамваи търсят своя дом – Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ спечели финансиране по Програма Европа 2016 г. на Столична община за изпълнение на проект „Зелените трамваи търсят своя дом“. Целите на проекта са да популяризира запазените и възстановените исторически трамваи и да изследва възможностите за трансформиране на бившето трамвайно депо „Клокотница“ в културен център с музей на градския транспорт. За изпълнението им ще бъде извършено описване на състоянието на историческите трамваи, ще бъде изготвен доклад за възможностите за възстановяването им, ще бъдат подготвени тематични маршрути за движението на историческите трамваи, ще бъдат извършени пътувания с възстановените исторически трамваи, ще дискутираме възможностите за трансформиране на депо „Клокотница“ в културен център с музей на градския транспорт и ще организираме изложба, посветена на 115-тата годишнина от пускането на първите трамваи в столицата. Проектът се осъществява в партньорство със сдружение 365 и Чешки център в София.

Повече информация ще можете да намерите на страницата green.bgtransport.org .

Възстановяване на исторически трамваи в София„Шарлероа” (1912 г.), „Графиня” (1935 г.), „Бреда” (1938 г.), „Република” (1951 г.), „Комсомолец” (1960 г.) и „София 70” (1970 г.)Сред първите ни начинания ще бъде съхраняването и възстановяването на трамвайните мотриси от парка на „Столичен електротранспорт” ЕООД. Това са моделите „Шарлероа” (1912 г.), „Графиня” (1935 г.), „Бреда” (1938 г.), „Република” (1951 г.), „Комсомолец” (1960 г.) и „София 70” (1970 г.). Сдружението ще търси подкрепа за осъществяване на инициираните проекти от държавните и общински органи на управление; общински предприятия и техните поделения; български и чужди браншови организации; български и чужди предприятия, заети с проектиране, изграждане, експлоатация, поддръжка на превозни средства, инфраструктурни обекти и ИТ-приложения за транспорта.

Тук можете да разгледате проекта на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“.

Участие в проект RAIL4SEEИнтегриране на железопътния транспорт с градския във възел СофияПредставители на сдружението са външни експерти на Столична община по проект RAIL4SEE за интегриране на железопътния транспорт с градския транспорт в 11 възела в Юго-Източна Европа, сред които София. Целите на RAIL4SEE са ориентирани към дългосрочната устойчивост на проекта от политическа, финансова и оперативна гледна точка, тъй като проектът директно включва хората, чиято отговорност е свързана с вземането на решения за железопътния и публичния транспорт в Югоизточна Европа, а именно хората, които формират политиките и операторите. В този смисъл, основните видими резултати са подобрение в политиките и инвестициите, пилотни дейности за интегрирано издаване на билети и информационни системи за ползващите транспорта, учредяването на регионални и трансрегионални платформи за сътрудничество и подобрени жп услуги в Югоизточна Европа.

Натиснете тук за повече информация относно RAIL4SEE

Запазване на исторически тролейбус Skoda 9Trтролейбус Skoda 9TrТролейбусите Skoda 9Tr са един от символите на световното тролейбусостроене. В периода 1958 – 1981 г. в Чехословакия са произведени общо 7372 тролейбуса от този модел, разделени в 28 серии. Днес тези тролейбуси са част от експозициите на не един музей по света, като се радват на огромен интерес от страна на любители и професионалисти. С наша помощ и България ще има запазен за музеен един тролейбус Skoda 9Tr.

Заснемане на филм за трамваите в Софияпо БНТ и каналите на „5 минути София”Трамваите, които обикалят София, неусетно са се превърнали в един от символите на столицата, защото такъв обществен транспорт няма в нито едно друго населено място в България. Жълтите мотриси са така свързани с най-новата история на града, колкото и жълтите павета в центъра на София.

Първите трамваи са пуснати в движение на 1 януари 1901 г. Те се движели по шест маршрута, на един релсов път, дълъг общо 25 км, с коловози за разминаване на някои от възловите места. На крайните спирки ватманите трябвало да сменят кабините и да обръщат ролковия токоприемник, защото мотрисите нямали обръщателни колела. Те били 25 на брой и били докарани от Белгия. Някои били нови, други – вече използвани в брюкселския градски транспорт, но ремонтирани. Към тях имало и 14 ремаркета – първа и втора класа. Тогава е построено и депото на бул. “Княгиня Мария Луиза”.

Жителите на града посрещат първите трамваи като чудо.
Вестник от онова време описва събитието така: „Вчера столичните жители бяха зрители на едно ново за тях явление на всемирния прогрес – първият трамвай проряза почти цялата Витошка улица. Грамадното множество се любуваше на приятната гледка от бързината на трамвая и от светлите искри под колелата му и на жицата отгоре. Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна мебелировка”.

Сегашните столични квартали „Княжево“, „Павлово“, „Красно село“ и „Подуяне“ по онова време са просто села в околностите на столицата. С построяването на релсовия път и пускането на мотрисите обаче, те се превръщат в първите, и засега единствените в историята ни, села с трамвай.

През 1908 г. София получава за пръв път шест големи четириосни мотриси. Столичани започват да наричат тези машини галено „цепелините“. Три от тях са унищожени при бомбардировките през 1944 г., но другите остават на вярна служба чак до 1976 г.

Между 1924-а и 1931 г. са доставени над 70 мотриси и 40 ремаркета към тях от различни европейски производители, сред които световни марки като „Сименс“ и МАН. По проект на инж. Теодосий Кардалев, началник на Ремонтната работилница, от стари и бракувани части са построени 12 трамвайни ремаркета. Те се водят летен тип – с решетъчни вратички и без стъкла. Стават известни като „Кардалевите ремаркета”. През 1936 г. в същата работилница започва производството на мотриси. Първите шест са взаимствани от стар модел на „Сименс“, но са с удължен кош и увеличена мощност на двигателите.

По време на Втората световна война трамваите са само българско производство.
През 1951 г. се появяват модерните за времето си мотриси „Република”. След това Трамвайният завод-София пуска два нови модела трамваи – „Комсомолец” през 1959 г. и „Космонавт” през 1961 г. От средата на 60-те години започва производството на серия с нова концепция под марката „София“. От базовия модел по-късно се появяват „София-70“ и „София-100“, които са посветени на 100-годишнината от обявяване на София за столица.

В чест на 13-вековния юбилей на България излиза модела „България 1300”. Той е в производство до 1991 г.

Междувременно е възстановен и вносът на трамвайни мотриси от чужбина – предимно от чешките заводи „Татра“. Мотриси пак с тази марка, но предимно втора употреба, започват да попълват трамвайния парк на София през 1995 г. Влизат и трийсетина използвани германски мотриси и ремаркета. Перманентният внос продължава и през следващото десетилетие до наши дни.

Различните модели на трамвайни мотриси са не само ежедневие за софиянци и гостите на столицата, но и интерес за изследователи и колекционери. Историята на трамваите привлича и млади хора, които създават умалени модели на различните мотриси, като по този начин запазват духът на отминалите времена жив и до днес.

Филмът, дело на БНТ, КаменВо Студио и сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ можете да гледате тук.

Макети на превозни средства на градския транспортмакетиране на трамваи и тролейбусиМалцина са тези, които, дали от любителска – „като хоби“ – искра, или просто в търсене на пазарна ниша, дръзват да създават умален модел на трамвай, автобус, тролейбус или метромотриса от нищото.
Тук ще намерите информация именно за макетите на превозни средства на градския транспорт.