ТРОЛЕЙБУСИ

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ е инициатива на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД за откупуване, реставрация и пускане в движение на исторически тролейбуси, които са част от историята на градовете в България.

С Вашата финансова подкрепа вече успяхме да откупим и преместим в София два тролейбуса – DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник и Skoda 9TrHT от гр. Пазарджик, а други два тролейбуса – Skoda 14Tr и ЗиУ-682В вече бяха откупени и преместени от Стара Загора в София от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД, с цел да се реставрират и пуснат в експлоатация.

На този етап целим сформирането на парк от 5 исторически тролейбуса, които да бъдат откупени, реставрирани и пуснати в експлоатация като движещи се музейни експонати в ретро линия, която да се движи в уикендите и по празници и да бъде туристическа атракция в София. Подобни атракционни трамвайни и тролейбусни линии са част от ежедневието на редица градове като Прага, Виена, Залцбург, Брюксел, Будапеща, Москва, Ванкувър, Дейтън и др. С нарастването на броя на туристите в София, особено на тези, които посещават града през уикендите, това е една отлична възможност за нова и интересна туристическа атракция, която допълнително да повиши интереса към столицата.

В момента сме се насочили към откупуване и съхраняване на 5 бр. исторически тролейбуси:

1. DAC-Чавдар 317 ETr – 118 

Статус: Съхранен.

Закупен от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ през 2017 г. от Перник.

2. ЗиУ-682В – 1028

Статус: Съхранен.

Закупен от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД през 2015 г. от Стара Загора.

3. SKODA 14Tr06 – 1002/1502

Статус: Съхранен.

Закупен от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД през 2015 г. от Стара Загора.

4. General Motors Company – Brown Boveri & Cie Company (GMC-BBC) HR150G – 152

Статус: Не е съхранен.

От 2015 г. и към момента се намира в морга в гр. Ямбол.

Цена: 19 200 лева с ДДС;

Набрани към момента: 10 800 лева.

Остават: 8 700 лева.

5. SKODA 9ТrHT

Статус: Съхранен.

От 2015 г. и към момента се намира в морга в гр. Пазарджик.

Цена: 8 000 лева с ДДС;

Набрани към момента: 775 лева.

Остават: 7225 лева.

Към момента усилията ни са насочени към откупуване на тези два тролейбуса с историческа стойност – GMC-BBC HR150G – с инв. № 152 и Skoda 9TrHT28, които са се движили у нас или са били предназначени за движение в градове у нас.

Подкрепете ни! 

След като бъдат съхранени и петте тролейбуса, ще пристъпим към тяхната поетапна реставрация.

След като бъдат реставрирани тролейбусите ще бъдат пуснати в експлоатация като движещи се музейни експонати в ретро линия, която да се движи в уикендите и по празници и да бъде туристическа атракция в София.

С Вашата финансова подкрепа вече успяхме да откупим и преместим в София един тролейбус – DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник. Подкрепете ни и в съхраняването на останалите!