КОНЦЕПЦИЯ

През годините тролейбусите са навлизали в сърцето на самия център на София. Преминавали са през самия пл. Александър Невски и около Народния театър. Днес контактната мрежа е премахната през тези места, но все пак съществуващата дава възможност за интересна обиколка:

От пл. Сточна гара – по бул. Васил Левски, бул. Патриарх Евтимий, бул. Скобелев, ул. Опълченска, ул. Охрид и ул. подп. Калитин до Надлез Надежда. От Надлез Надежда – по ул. Скопие, бул. Кн. Мария Луиза, ул. Опълченска, бул. Скобелев, тунел НДК, бул. Васил Левски, ул. Георги С. Раковски и бул. Сливница до Сточна гара.

Тази обиколка ще се изминава за около 69 минути. В експлоатация ще бъдат 3 от 5-те тролейбуса (два ще са резерва) – всеки ден в различна комбинация, като интервалът на движение ще бъде 23 минути.

Предлагаме линията да носи номер 13, тъй като през годините от откриването на тролейбусния транспорт до днес са били заемани номерата от 1 до 12 и те имат своите исторически маршрути макар и част от тях днес да са закрити.

Тарифа:

Подобно на останалите градове, които предлагат такава туристическа услуга и с оглед нейното финансово обезпечение, не може да важат стандартните превозни документи за ежедневно пътуване. Дължината на обиколката е 13,5 километра. Предлагаме цената за еднократно пътуване за възрастни да бъде 2,50 лева, а за деца до 14 годишна възраст и пенсионери – 1,50 лева.

Обслужване:

В зимните месеци, с изключение на коледните празници, не е разумно да се движат превозните средства. През този период е необходимо да им се извърши подробно техническо обслужване на тролейбусите така както процедират в останалите градове с подобна услуга. Предлагаме линията да се движи в уикендите и празниците от 25-ти март до 15-ти ноември, като освен тогава, линията да се движи и в уикенда преди Коледа както и за 3-ти март.

Допълнително:

Отделно от регулярното движение, „Столичен Електротранспорт“ ЕАД има тарифа за наемане за организирани събития на подвижен състав, включително и исторически. Съобразно предварителна уговорка, и тези ретро тролейбуси ще могат да бъдат наемани за всякакви специални събития, съгласно тази тарифа.