GMC-BBC HR150G – 152

Пълно име на моделаGeneral Motors Company – Brown Boveri & Cie Company (GMC-BBC) HR150G – 152
Дължина12.17 метра
Ширина2,6 метра
Височина3,3 метра
Тегло9,7 тона
Места за сядане42 бр.
Максимален брой пътници100
Максимална скорост60 км/ч
Врати2 бр. – 1 бр. двукрила, с две отделни крила и 1 бр. еднокрила
Управлениетиристорно, със собствено охлаждане
Захранванеот 420 до 720 V (Номинално: 600 V)
Номинален ток240 А
Мощност на двигателя137 kW
Шаси и салонот заварени стоманени профили, облицовани с алуминиеви листове
Задвижващ мостзаден – марка „GMC“
Окачванепневматично, плюс амортисьори
Спирачкиелектродинамична; спомагателна – въздушна, двуконтурна, която действа на всички колела; паркинг спирачка –механична
Минимален радиус на завиване18 метра
Година на производство1982 г.

Снимки от 152 в Едмънтън:

Стоп-кадър от филма „Скорост“ и снимки от пристанище Бургас:

Галерия от снимки от Ямбол.

Тролейбусът е част от единствена партида от 100 броя тролейбуси, изградени върху шасито на General Motors – „New Look”, от което има произведени над 44 000 автобуса. Произведени са през 1981 и 1982 г. и са доставени в град Едмънтън, Канада. Дизайнът на този модел е световно известен, благодарение на филма „Скорост“ със Сандра Бълок и Киану Рийвс, чиито сюжет се развива в автобус от този модел.

Моделът е конструиран по изключително напредничав и съвременен начин. Електрооборудването е на концерна Brown Boveri & Cie (BBC). Електрическите компоненти са разположени отзад на тролейбуса, подобно на всички съвременни тролейбуси. Управлява се от тиристорен блок с електронно управление, а помощното нисковолтово динамо, характерно за всички европейски тролейбуси от този период, вече е заменено от статичен преобразувател с мощност до 240 А! Конструкцията на тролейбуса е изключително здрава и устойчива на атмосферно влияние, тъй като обшивката е от алуминиеви панели, здраво занитени за скелета, подобно на самолетните. Решение, което се среща изключително рядко при европейските производители. Предното стъкло е със странна нетипична форма, която дава прозвището на тези машини „The fishbowls” („Аквариумите“).

За разлика от всички останали тролейбуси, този ще бъде уникален експонат, тъй като от него в Европа има само още една бройка – в тролейбусния музей в гр. Сандтофт (Великобритания), където обаче той може да се движи на ограничена площ в рамките на музея. Тук, в София, ще може да се движи навсякъде и няма да зависи от работното време на музейния комплекс.

Конкретно този тролейбус има много интересна история. Това е последният прибрал се от линия тролейбус в Едмънтън, на 2-ри май 2009 г. когато закриват завинаги тролейбусния транспорт в града. Той е част от група от 28 тролейбуса, които са закупени от вече бившия частен оператор на тролейбусите в гр. Пловдив. Докарани са с кораб до пристанището в Бургас. Операторът и фирмата доставчик не се разбират кой да плати митото за внос и в резултат на това, митницата конфискува тролейбусите като в последствие ги продава за скрап на морга в Ямбол. По молба на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ собственикът на фирмата за скрап съхранява единствено номер 152, за да може да бъде откупен за реставрация. За съжаление, към 01/2018 г. собственикът не удържа на думата си и е нарязал тролейбуса, за което искрено съжаляваме.

Видео от Едмънтън:

Видео от Едмънтън: