Интервю за bTV Новините

С нас се свързаха от bTV Новините и пожелаха да разкажат в централната си емисия от 15-ти март 2017 г. за нашата кампания. Ето и видеото:

Ентусиасти искат да вдъхнат нов живот на старите тролейбуси в България. Няколко изоставени машини вече са подготвени за реставрация.
Инженер Цанко Симеонов е от неправителствена организация, която се е заела да събере и реставрира стари тролейбуси. Доброволците работят заедно със Столичния електротранспорт и очакват дарители да помогнат за спасяването на емблематичните електрически возила.
“Нашата цел е да съберем 5 машини, 5 тролейбуса, които след като бъдат възстановени, да бъдат пуснати като атракционна линия по улиците на София”, обясни той.

Тролей ДАК-Чавдар наскоро е навършил 28 години. Конструкцията му е произведена в Румъния, а електрическата система – в Ботевград. Преди да бъде изоставен, се е движил по улиците на Перник. Ентусиастите го откупуват и транспортират до София. Тук скоро ще започне реставрацията му, която може да отнеме и години.
„Нашата идея е в съботно-неделните дни, празнични дни, тролейбусите да се движат по града като атракционни, и всеки желаещ да може да почувства тръпката да се повози в стар тролейбус”, казва Симеонов.
Първият тролей идва в България през 1941 г. Допреди 30 години в 14 български града е имало тролейбуси. Сега само в 8 хората използват този транспорт.
Ако вкъщи случайно пазите документи, снимки, дипляни, свързани с тролейбусния транспорт в България, можете да ги изпратите на тези ентусиасти в тяхната „Фейсбук” страница, която се казва „Сдружение Градски транспорт и инфраструктура“.

 

Подкрепете кампанията ни за откупуване и реставриране на историческите тролейбуси! Вижте как ТУК.

Коментари

Историческите тролеи

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ е инициатива на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД за откупуване, реставрация и пускане в движение на исторически тролейбуси, които са част от историята на градовете в България.