АВТОБУСИ

Защо запазваме и реставрираме градски ретро автобуси?

От основаването на нашето Сдружение една от основните цели е запазването и реставрирането на исторически подвижен състав – добре познати експонати, които десетки години са се движили по улиците на София. През 2017г. стартирахме кампанията „Да запазим историческите тролейбуси на България“ с желанието да запазим последните останали емблематични тролейбуси – ДАК-Чавдар 317ETr и Skoda 9Tr, преди да отидат за скрап. С Ваша помощ успяхме да ги откупим, превозим до София и съхраним на територията на едно тролейбусно депо. Тяхното реставриране ще струва значителна сума пари, с които в момента не разполагаме. Опитите ни да намерим спонсори за тяхната реставрация засега не дават резултат.
Насочихме се към спасяване и реставриране на исторически автобуси, тъй като и тяхната съдба също изглеждаше предопределена. След като узнахме, че канадският тролейбус GMC-BBC няма как да бъде откупен, защото е нарязан за скрап, посетихме град Сливен и разбрахме, че последният български автобус Чавдар В14-20 го чака подобна съдба. Решението ни да го спасим не беше никак лесно, тъй като той не се беше движил повече от две години и беше със свалени регистрационни номера. С помощта на много дарители успяхме да го откупим от предишния му собственик – ЗММ Сливен АД. Положихме много усилия да го стегнем за път на собствен ход до София, както и да намерим място за домуване. Започнахме частичен ремонт, който прерасна в основен заради лошото състояние на покрива и каросерията. Със собствени сили и средства реставрацията протича бавно, но качествено.
Междувременно със собствени средства спасихме още два емблематични модела автобуси – Чавдар 130 и Мерцедес-Бенц О305Г. Тяхното състояние е много добро и към момента не изисква основен ремонт, а само дребни, козметични поправки.

По този начин запазваме два модела градски автобуси родно производство, както и немският им конкурент от същата епоха. Парадоксално е, че доставените втора ръка Мерцедеси допринасят и за края на завод Чавдар (Ботевград), тъй като Столична община предпочита да достави втора ръка автобуси от Германия, вместо да закупи нови автобуси Чавдар. С много по-качествена изработка и повече екстри и задно разположен двигател, О305Г и следващите модели от марката Мерцедес-Бенц постепенно изместват автобусите Чавдар и Икарус от родните пътища.

Възстановени в оригинален вид и в движение, запазените от нас автобуси ще са живо свидетелство за историята на градския транспорт в София, а и в България.