ЗА ИНИЦИАТИВАТА

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ е инициатива на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД за откупуване, реставрация и пускане в движение на исторически тролейбуси, които са част от историята на градовете в България.

Към момента усилията ни са насочени към откупуване на още един тролейбус с историческа стойност – GMC-BBC HR150G – с инв. № 152, който е канадски тролейбус и е бил предназначен за движение в Пловдив.

С Вашата финансова подкрепа вече успяхме да откупим и преместим в София два тролейбуса – DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник и Skoda 9TrHT от гр. Пазарджик, а други два тролейбуса – Skoda 14Tr и ЗиУ-682В вече бяха откупени и преместени от Стара Загора в София от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД, с цел да се реставрират и пуснат в експлоатация.

На този етап целим сформирането на парк от 5 исторически тролейбуса, които да бъдат откупени, реставрирани и пуснати в експлоатация като движещи се музейни експонати в ретро линия, която да се движи в уикендите и по празници и да бъде туристическа атракция в София. Подобни атракционни трамвайни и тролейбусни линии са част от ежедневието на редица градове като Прага, Виена, Залцбург, Брюксел, Будапеща, Москва, Ванкувър, Дейтън и др. С нарастването на броя на туристите в София, особено на тези, които посещават града през уикендите, това е една отлична възможност за нова и интересна туристическа атракция, която допълнително да повиши интереса към столицата.