Преместихме в София тролейбус Skoda 9 Tr

На 8-ми февруари 2018 г. осъществихме преместването в София на четвъртият тролейбус от кампанията ни “Историческите тролейбуси на България”, която се осъществява със сътрудничеството на “Столичен Електротранспорт” ЕАД. Тролейбусът пропътува 120-те километра между Пазарджик и гараж Левски на ул. Бесарабия в София на платформа, окичен на гърба с голяма табела – Божидар. Това е името на тролейбуса. Именуван е на малкият Божидар, който спечели конкурс за детска рисунка през 2013 г. по случай честването “20 години тролейбусен транспорт гр. Пазарджик”. Тогава обещахме на Божидар, че ще спасим един емблематичен тролейбус от тази марка и модел, който ще бъде реставриран и ще носи неговото име. Малко по малко,  с общи усилия вървим уверено към осъществяване на това обещание.

В буквите на табелата “Божидар” сме изписали собствените имена на всички дарители, подпомогнали закупуването на тролейбуса. Още веднъж – горещо благодарим! Благодарим и на всички, които си закупиха календар за 2018 г. Със своята покупка също подпомогнахте откупуването и транспортирането на машината.

Желаем искрено да благодарим на фирмата, от която откупихме тролейбуса за съдействието им по целия процес на подготовката на тролейбуса и в натоварването му на платформата. А без помощта на служителите на гараж “Левски” нямаше да се справим в София.

След Шкодата сега насочваме всичките си усилия към последния тролейбус за откупуване – канадския GMC-BBC HR150G – с инв. № 152. Следете този сайт и нашата фейсбук страница за повече информация.

А сега се насладете на няколко снимки от преместването:

Коментари

Историческите тролеи

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ е инициатива на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД за откупуване, реставрация и пускане в движение на исторически тролейбуси, които са част от историята на градовете в България.