Преместваме в София втори емблематичен тролейбус – Skoda 9TrHT

С помощта на над 40 частни дарители, Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура” откупи и ще премести в София емблематичният за софиянци “пеещ” тролейбус – Skoda 9TrHT. Тролейбусът ще бъде преместен в София на 8-ми февруари (четвъртък) като планираме до тръгнем около 10:00 часа от Пазарджик. В София тролейбусът ще се съхранява в депо “Левски” с любезното съдействие на “Столичен Електротранспорт” ЕАД. Търсим спонсори за неговата реставрация.

Тролейбусът е пристигнал в България през 1981 г. и е бил предназначен за тролейбусният транспорт в Пловдив. Историческата справка показва със сигурност, че от 1995 г. е бил вече учебен тролейбус с инв. номер 227 като през същата година е преномериран на 5027. Такъв остава до 2014 г. когато е продаден от синдика на транспортното дружество в ликвидация от гр. Пловдив. Това, че е бил учебен тролейбус запазва в почти оригинално състояние машината. Външно на коша има сериозна корозия, но шасито му е в много добро състояние, заради малкото пробег като учебен тролейбус, който е навъртял. Възстановяването на този тролейбус ще възлезе на около 110 000 лева като търсим спонсор за това.

Коментари

Историческите тролеи

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ е инициатива на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД за откупуване, реставрация и пускане в движение на исторически тролейбуси, които са част от историята на градовете в България.