Посетихме Сандтофт – единственото друго място в Европа с канадски тролейбус

Членове на Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура” посетиха тролейбусния музей в град Сандтофт (Великобритания). Музеят разполага с над 50 исторически тролейбуса като един от тях е канадският тролейбус от Едмънтън с инвентарен номер 189, който е абсолютно същия като този, който искаме да откупим в София.

На място се убедихме, че машината не е сложна за поддръжка, управлява се лесно и е устойчива на атмосферни условия. Музеят, след като е придобил през 2009 г. тролейбусът от Едмънтън, не му е правил сериозни ремонти, а електрооборудването му не е обслужвано от тогава. Пред нас го пуснаха безпроблемно за първи път от 1 година престой.

Ентусиастите от музея ни предоставиха каталог за резервни части и електрически схеми на машината. От тях ще получим и инструкция за експлоатация както и координати на музея в Илинойс (САЩ), където също има такава машина, с който те си сътрудничат. Благодарим на Брус Лейк за информацията.

Подкрепете откупуването на канадския тролейбус №152. Остават да съберем още 8155 лева. Направете го ТУК.

 

Коментари

Историческите тролеи

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ е инициатива на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД за откупуване, реставрация и пускане в движение на исторически тролейбуси, които са част от историята на градовете в България.