Предисловие към посещението ни в тролейбусния музей в Сандтофт

Публикувана на 28.07.2017 10:05 от Цанко Симеонов

Преди няколко дни бях запитан от служител в Направление Архитектура и Градоустройство в Столична община дали тролейбусите не са социалистическа измислица, дошли от СССР?!

Може би затова, преди да разкажем за посещението на членове на сдружението в най-големия музей посветен на тролейбусите в света - този в Сандтофт (Великобритания), е редно да представим историята на този вид градски (в някои случаи даже междуградски) транспорт. (Е, за нетърпеливите да надникнат в Сандтофт предлагаме този кадър за начало...)

И така, три години след представянето на първата в света електрически задвижвана железница, Вернер фон Сименс конструира шосейно електрическо превозно средство, което се захранва от въздушен контактен проводник, посредством гъвкав кабел. На 29 април 1882 г. превозното средство е официално представено в Берлин, като е наречено Elektromote (английски Electromote). Четириколесното превозно средство, тип открита карета, е оборудвано с два 2,2 kW електромотора, задвижващи посредством верига задните колела. Използвано е постояннотоково (DC) захранване с напрежение 550 V. Превозното средство е свързано с контактния проводник посредством гъвкав кабел, чийто край е свързан с четириосна талига (на немски Kontaktwagen), плъзгаща се по контактната мрежа и по този начин черпеща ток. В английския език терминът за тази талига е “trolley”, от където в последствие става популярно наименованието на този вид транспорт – тролейбусен. Експериментът на Вернер фон Сименс в Берлин приключва на 13 юни същата година, а седем дни по-късно системата е демонтирана.

Източник: Сименс,

https://www.siemens.com/history/en/news/1071_trolleybus.htm

До края на XIX век в Европа се правят редица опити за изграждане на тролейбусни системи, в голямата си част експериментални. Истинският бум за тролейбусния транспорт настъпва в началото на ХХ век, когато в няколко града на територията на днешна Германия, както и в Италия започва експлоатацията на тролейбуси. Във Великобритания първите градове с тролейбусен транспорт са Лийдс и Брадфорд, където системите са открити на 20 юни 1911 г. Интересното е, че град Брадфорд е също така последният във Великобритания, който закрива тролейбусния транспорт на 26 март 1972 г.

Източник: Bradford Bus and Trolleybus   https://www.flickr.com/photos/railwaydave/albums/72157623121517160/with/3640690733/

 

Списък с градовете по света, където тролейбусите са в експлоатация или са се движили в миналото: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_trolleybus_systems

 

За да „завършим“ пътуването из историята е редно да споменем, че движението на тролейбуси в София е открито на 14 февруари 1941 г. Първата линия свързва спирка „Горна баня“ на трамвайната линия София – Княжево с новоприсъединеното към столицата селище Горна баня. За пускането на линията са доставени два тролейбуса MAN с мощност 82 kW. На 9 септември 1944 г. тролейбусното движение по линията е прекъснато и София остава без тролейбусен транспорт. Той е възстановен едва през 1948 г., от когато до днес не е прекъсвала неговата експлоатация.

Източник: CKD,

http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=268.msg95241#msg95241

 

Споделете какво знаете вие за тролейбусите в София – снимки, документи или други материали, като междувременно очаквайте разказа за посещението ни в най-големия тролейбусен музей в света – Сандтофт, Великобритания.