„ДА” ЗА ТРАМВАЯ ДО Ж.К. ДЪРВЕНИЦА

Публикувана на 07.04.2014 14:15 от Цанко Симеонов

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура”, като организация представляваща професионалисти и любители в областта на градския транспорт, се обявява против опитите за манипулиране общественото мнение относно строителството на трамвайната линия до ж.к. Дървеница.

Съгласно ОУП на София, в транспортната му част, е заложено строителството на обособено трамвайно трасе по ул. „Стоян Михайловски”, бул. „Никола Габровски”, бул. „Д-р Г. М. Димитров”, бул. „Св. Климент Охридски” до обръщателно колело с бул. „Андрей Ляпчев”. Трасето е включено за изграждане по проекта за интегриран градски транспорт, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие, спечелен от Столична община, редом с проектите за закупуване на нови трамваи и тролейбуси. И ако трамваите и тролейбусите вече се движат из улиците на София, то изграждането на трамвайното трасе от Семинарията до ж.к. Дървеница „буксува”.

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура” неведнъж е изразявало подкрепата си за проекта, който ще подобри транспортното обслужване на жителите на ж.к. Дианабад и ж.к. Дървеница чрез:

-          предоставяне на бърз и удобен начин за придвижване от/до центъра на града;

-          осъществяване на връзка с гръбнака на транспортната система на София – метрото;

-          подобряване на чистотата на въздуха и намаляване на шума;

-          осигуряване на безбариерови (нископодови) трамваи, вече доставени в София, които ще се движат по трасето.

Транспортните проблеми на посочените по-горе комплекси могат да бъдат видяни всеки ден, като за това не е небоходимо организирането на специална акция. Уличната мрежа е претоварена, пътната настилка е амортизирана, автобусите на градския транспорт са претъпкани, без достъп за лица с ограничена подвижност и без възможност за спиране до бордюра заради паркирани коли. Шумът и запрашеността не отговарят за жилищни (не индустриални) комплекси...

В същото време „привърженици на релсовия транспорт” спират реализирането на проекта за изграждането на трасе от Семинарията до ж.к. Дървеница чрез инициирането на кампании под предтекст „масово” изсичане на дървета в Борисовата градина. Справка в регистъра по кадастъра показва, че под просеката през която трябва да премине трамвая, е разположен колектор на Топлофикация. В този случай ясно си личи липсата на инженерни познания у инициаторите на кампаниите, които не знаят, че достъпът до колектора трябва да е денонощен, като при авария просеката ще бъде изсечена без предупреждение. Тази тенденциозност на „привържениците на релсовия транспорт” ясно си личи с оглед липсата на инициативи, които да спрат презастрояването на ж.к. Дианабад и ж.к. Дървеница. Или може би те не живеят там, а само „мътят водата” на един чист проект?

С настоящото призоваваме обществеността да не се поддава на тенденциозни и манупилутивни мнения, свързани с изграждането на трамвайното трасе до ж.к. Дървеница. Реализирането на проекта ще подобри транспорта на комплексите, същевременно ще допринесе за благоустрояването им и подобряването на екологичната обстановка в която живеят, работят и учат над 50 000 софиянци.