Трамвайният транспорт в Блекпул

Публикувана на 26.07.2017 17:35 от Цанко Симеонов

Често в София казваме, че софийските трамваи са едни от първите в света захранвани с електрически ток. Първенството в тази "дисциплина" трудно може да бъде присъдено на един или друг град. Това е така, т.к. от момента на представянето на електрическата тракция от изобретателя й Вернер фон Сименс настава бум на строителството и откриването на редица релсови системи, изпълняващи специфични функции и имащи различен успех - кои по-голям, кои по-малък.

Не може да се оспори обаче едно - лидерството на един град във Великобритания - Блекпул (Blackpool), който на 29 септември 1885 г. открива електрифицирана трамвайна система (едва 6 години след откриването на електрическата тракция от В. фон Сименс), работеща без прекъсване до днес!

Екип на сдружението имаше удоволствието да посети Блекпул и да се повози както на историческите, така и на съвременните трамвайни мотриси.

Преди всичко, интересно е да се знае, че град Блекпул се намира в Северозападната част на Англия, разположен на брега на Ирландско море, на разстояние около 43 км от Ливърпул и около 63 км от Манчестър. Градът от средата на ХVIII век става притегателен център за летен туризъм, с над 11 км плажна ивица, което е предпоставка за бързото му развитие и ръст на населението. През 1840-те години е открита железопътната линия, свързваща града с индустриалните райони на Северна Англия. Пътуването до града става по-бързо и повече хора пристигат за почивка.

През 1885 г. по известната променада в града започват да се движат трамваи. Захранването им се подава от контактна система, разположена в улей в междурелсието. Тази система на захранване има редица недостатъци – поради близостта на пясъчната ивица често в улея прониква пясък, който трудно може да бъде премахнат; при лошо време морската вода достига до улея и предизвиква къси съединения. Друг недостатък е електрическото съпротивление, което е по-голямо, отколкото е било по проект, съответно напрежението от 230 V в близост до електростанцията пада до 168 V в най-отдалечената част на линията. През 1899 г. системата на захранване е сменена, като е изградена въздушна контактно-кабелна мрежа, с напрежение 550 V.

Илюстрация: http://www.bathtram.org/tfb/tQ17.htm

Следващият преломен момент в историята на трамваите в Блекпул е проектирането и пускането в експлоатация през 30-те години на ХХ век на луксозните двуетажни трамвайни мотриси, придобили известност като „Балоните“ (“Balloons”) и откритите едноетажни „Отворени лодки“  (“Open Boats”). Именно тези трамвайни мотриси съставляват гръбнака на трамвайния парк на Блекпул чак до началото на ХХI век.

Един от най-важните периоди за трамваите в Блекпул е свързан с премахването на трамвайния транспорт в редица градове в Англия между 1951 и 1960 г. След закриването на трамвайната система в Шефийлд през 1960 г., Блекпул остава единственият град с трамваи в Англия, в последствие, след закриването на системата в Глазгоу, градът е единственият във Великобритания запазил движението на трамваите. Едва през 1992 г. в Манчестър трамваите „възкръсват“, с откриването на системата Metrolink. Друг прецедент, свързан с трамвайния транспорт на града е, че той е общински. Много малко са градските транспортни оператори в Англия, чиято собственост е общинска, тук трамваите и автобусите се експлоатират от общински превозвач!

През годините част от мрежата в Блекпул бива демонтирана, но основната част – преминаваща по променадата остава запазена и до днес. В момента трамвайната система представлява 17.7 км дълга линия, по която се движат редовни и атракционни маршрути. Редовната линия изпълнява курсове между крайните спирки Starr Gate и Fleetwood Ferry на интервали от 10 до 20 мин. (според часа в денонощието, деня и сезона – през летния сезон движението е по-редовно). Атракционната линия се движи между Pleasure Beach и North Pier/Cabin в делнични дни, събота и неделя, а по празници (Bank Holidays) или при специални събития до Fleetwood Ferry.

Както бе отбелязано по-горе трамвайният парк повече от 7 десетилетия е съставен предимно от двуетажните „Балони“ и едноетажните „Открити лодки“. Едва през 2010 г. започва доставката на съвременни нископодови трамваи Flexity 2, произвеждани от Bombardier Transportation. В експлоатация към момента са 16 мотриси от този модел, като до края на 2017 г. ще бъдат въведени още 2. В редовна експлоатация остават и 9 модернизирани в периода 2009-2012 г. „Балони“, които отговарят на съвременните изисквания за достъпност (Rail Vehicle Accessibility Regulations). Атракционната линия се обслужва от отлично поддържани автентични „Балони“ и „Открити лодки“, а по празници или специални събития биват пускани също така трамвайни мотриси пресъздаващи кораб, парен локомотив и даже ракета.

Доставката на новите нископодови трамвайни мотриси допринася и за още една „нова страница“ в историята на трамваите в Блекпул, а именно откриването на новото депо. То е седмо по ред от началото на експлоатацията на трамваите в града и се намира в непосредствена близост до последната спирка Starr Gate. В него могат да домуват до 20 трамвайни мотриси. „Балоните“ и останалите атракционни трамваи домуват в депото на Rigby Road, построено през 1935 г. Допреди няколко години съдбата на това депо е била много противоречива – имало е планове да бъде закрито и разрушено. Благодарение на доброволци и ентусиасти, работещи за трамвайното предприятие, депото все пак е съхранено и продължава да приютява историческите мотриси. Богатата ремонтна база и опита за поддръжка, предавани от поколения, спомагат за успешната експлоатация на трамваите. Важно е да се отбележи, че атракционните трамваи се обслужват изцяло от доброволци, по същия начин се извършва и поддръжката. В този контекст, това може да бъде възприето като един добър пример и при организацията на атракционната и музейна дейност в условията на София.