Как протече денят на отворените врати на депо Клокотница

Публикувана на 04.04.2014 22:01 от Цанко Симеонов

В неделя, 30 март 2014 г., мартенското слънце ни подари страхотно топъл ден, който беше идеален за провеждането на деня на отворените врати на първото трамвайно депо в София на ул. Клокотница. Тук следва да уточним, че "денят на отворените врати" се проведе в рамките на буквално 3 часа, между 11 и 14 ч. Въпреки това посещаемост не липсваше. По-долу предлагаме кратък обзор на мероприятието.

Малко след 11 ч вратите на депото бяха отворени, като организаторите и първите посетители влязоха в студените халета. Трансформатори бяха разположили на входа на халетата флип-чарт, където посетителите можеха да споделят идеите си за трансформиране на депото. В съседство разположихме нашите материали:

- откъс от книгата за 25-тата годишнина на градския транспорт;

- книжката, посветена на 100-годишнината на градския транспорт;

- проектът за възстановяване на историческите трамваи и изграждане на музей на градския транспорт в депото и презентацията към него;

- брошури с историята на доставяните през годините трамваи в София;

- макети на трамваи, изработени от колегата Дариан Георгиев

  

Същевременно в халетата на депото се разположиха музикантите от софийския духов оркестър, чиито изпълнения допринесоха за разчупване на атмосферата у присъстващите.

Около 12 ч. в депото пристигна кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, която обиколи халетата и се запозна със състоянието им. В моментите между интервютата, които даваше за различни радиа и телевизии, членове на сдружението успяхме да разговаряме с нея. На първо място поставихме въпроса за изграждане на музей на градския транспорт в депото, който да приюти историческите трамваи. Споделихме, че сдружението приветства идеята за съвместяване на музея с място за семинари, изложби и концерти. От своя страна г-жа Фандъкова ни убеди, че идеята ни за разполагане на историческа мотриса на ул. Витоша е приета и нейното разполагане е заложено в проекта за възстановяване на улицата в участъка между ул. Алабин и ул. Солунска. Г-жа Фандъкова обърна внимание и на изработените от колегата Дариан Георгиев макети на трамваи, като го увери, че в бъдещия музей ще има място за експозиция на ръчно изработени макети.

Посещението на кмета на София бе кулминацията на деня на отворените врати на депото. Въпреки това в останалото време след тръгването на г-жа Фандъкова депото не остана празно, което само потвърждава интересът на гражданите към неговото възстановяване. Освободени от липсата на журналисти и официални лица, гражданите успяха на спокойствие да разгледат занемарените халета и да усетят духа на стара София. Архитекти, инженери или просто любители обменяха различни идеи за превъплъщаването на депото, като основната от тях бе свързана със създаването на музей на градския транспорт. По-долу представяме резултатите от проведената от нас в рамките на деня на отворените врати анкета:

Като други бяха посочени предимно комбинация от двете, както и:

- разполагане на експонати с трамваи с картини;

- мултифункционален арт център, обединяващ музей за градски транспорт и център за съвременно изкуство;

На флип-чарта на колегите от Трансформатори се появиха различни идеи, вариращи от арт център и технологичен център до музей на секса. Оставяме на Вас да изберете как бихте желали да бъде преобразено пространството, като ще очакваме с интерес предложенията Ви на нашия имейл адрес: office @ bgtransport.org.