МАРШРУТИ

Разработени маршрути за историческите трамваи

В рамките на проект “Зелените трамваи търсят своя дом” бяха изследвани шест тематични маршрута за движение на историческите трамваи. Тези маршрути са свързани с историята, културното наследство, архитектурата и градоустройството на столицата. От изследваните шест маршрута бяха описани и разработени подробно четири – Парковете на София, Храмовете на София, Музеите на София и специален маршрут “Сердика”, включващ всички основни забележителности в централната градска част на столицата.

Описанието на всички забележителности по маршрутите ще бъде включено като част от финалния доклад по проекта.

Исторически трамвай обиколи парковете на София

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ проведе на 23 юли т.г. първо тематично пътуване с исторически трамвай по проект „Зелените трамваи търсят своя дом“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2016 и Сдружение 365.

Пътуването имаше за цел да покаже възможностите за атрактивен достъп до парковете и градините на София с исторически трамваи, както и предимствата на трамвайния транспорт като средство за придвижване в града. Предварителен интерес за включване в пътуването заявиха повече от 70 души, а на самото пътуване присъстваха повече от 40 участника. Сред тях бяха Ирина Йорданова, общински съветник в СОС и председател на програмния съвет на Програма Европа, Цветомира Георгиева, координатор по Програма Европа, представители на неправителствени организации както и много родители с деца. По време на пътуването екскурзовод от Сдружение 365 разказваше за историята на столичните паркове и градини, както и възможностите за достъп до тях с трамваен транспорт.

Маршрутът на трамвайната мотриса МАН-Сименс от 1935 г. с ремарке Кардалев от 1928 г. представляващ обиколка на София, при която бяха свързани Северния парк, Западния парк, парк Света Троица, парк Свети Никола, Борисовата градина, Руски паметник, парк Хиподрума и парк Славия, бе изминат рамките на планираните 2 часа и 30 мин. Впечатленията на участниците в пътуването бяха изключително положителни, децата се радваха на трамвая, а възрастните си спомниха за своето детство.

Същевременно, в рамките на проведена анкета по проекта, насочена да изследва мнението относно провеждането на атракционни пътувания с историческите трамваи, всички анкетирани отговорят, че подкрепят организирането на редовни тематични пътувания с трамваите, като 70% от тях считат, че най-удачните дни за провеждането на такива пътувания са съботно-неделни и празнични дни. Резултатите от анкетата ще бъдат публикувани в допълнителна публикация.

 

 

 

Първо тематично пътуване с исторически трамвай по проекта на 23 юли 2016 г.

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ и Сдружение 365 организират на 23 юли 2016 г. от 10.30 ч първо тематично пътуване с исторически трамвай по проект „Зелените трамваи търсят своя дом“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община  Програма Европа 2016. Пътуването е посветено на парковете на София и връзката им с трамвайния транспорт. За целта състав от историческа трамвайна мотриса МАН-Сименс от 1935 г. с ремарке Кардалев от 1928 г. ще направи обиколка на София, като свърже голяма част от градските паркове и градини.
Маршрутът на трамвая за първото тематично пътуване ще бъде: трамвайно депо Банишора – Връбница – Западен парк – пл. Журналист – Руски паметник – Княжево – бул. Константин Величков. Трамваят ще измине маршрута за около 2 часа и 30 мин., като екскурзовод на Сдружение 365 ще разказва за историята на парковете в София и връзката им с трамвайния транспорт. Желаещите да вземат участие в тематичното пътуване е желателно да бъдат пред входа на трамвайно депо Банишора (на кръстовището на ул. Скопие и ул. подполковник Калитин) в 10.15 ч. Местата са ограничени, поради което препоръчваме да заявите своето участие своевременно на email groups (@) 365association.org.

Във връзка с подготвяните по проекта тематични маршрути се интересуваме от Вашето мнение – какви трябва да бъдат маршрутите, колко често трябва да има организирани пътувания с исторически трамваи, каква трябва да бъде продължителността им. За целта сме подготвили анкетадостъпна тук. Чрез попълването на анкетата ще помогнете на проекта и на идеята за реализиране на организирани пътувания с исторически трамваи. При въпроси и коментари относно анкетата, моля да ни пишете на office (@) bgtransport.org. Предварително благодарим за попълването на анкетата.