DAC-Чавдар 317 ETr – 118

Пълно име на моделаDAC-ЧАВДАР 317 ETR – 118
Дължина16,58 метра
Ширина2,5 метра
Височина3,4 метра
Тегло14,8 тона
Места за сядане38 бр.
Максимален брой пътници156
Максимална скорост60 км/ч
Врати4 бр. двукрили
Управлениереостатно-контакторно, с принудително охлаждане
Захранванеот 400 до 720 V (Номинално: 600 V)
Номинален ток275 А
Мощност на двигателя150 kW
Шаси и салонот заварени стоманени профили, облицовани с ламарина
Задвижващ мостсреден – марка „RABA“
Окачванепневматично, плюс амортисьори
Спирачкиосновна – въздушна, двуконтурна, която действа на всички колела; спомагателна – електродинамична; паркинг спирачка – пружинна, с обратно действие
Минимален радиус на завиване23 метра
Година на производство1989 г.

Снимки от Перник:

Снимки от София:

Снимки на 118 от депо Левски:

Тролейбусът е българо-румънска разработка и е произведен в края на 80-те години на 20-ти век. Моделът е проектиран и произведен, с цел да отговори на нарасналия пътникопоток в областните градове на България, тъй като заводите в Унгария и Чехия не са смогвали и са закъснявали сериозно с доставките на съчленени тролейбуси и като отговор на значителното повишаване на цената на течните горива, внасяни от Съветския съюз през този период. От модела са произведени над 100 броя, като 23 от тях са се движили по улиците на София от края на 80-те до края на 90-те години. Освен в София, тролейбуси от този модел са се движили в Перник, Пловдив, Казанлък, Стара Загора и Варна.

Конкретно този тролейбус е бил доставен първо за тролейбусния транспорт на Видин, който така и не стартира работа. Предприятието в Перник откупува от община Видин през 1999 г. 7 броя тролейбуси DAC-Чавдар за около 1500 лева на брой, един от които е този. Тази информация ни предостави бившия главен счетоводител на пернишкото дружество. Тя опровергава мнението, че DAC-Чавдарите в Перник са купени от гр. Казанлък и потвърждава информацията, че след спирането на тролейбусния транспорт в Казанлък през 1999 г. тролейбусите DAC-Чавдар са били откарани на съхранение в Стара Загора, където в крайна сметка са бракувани.

Видео от Перник:

Видео от тегленето към София: