MERCEDES-BENZ O305G

В началото на месец юни 2020г. Сдружение Градски транспорт и инфраструктура успя да придобие и транспортира на собствен ход от Сливен до София последния останал в движение екземпляр от този модел. Автобусът е технически изправен, с регистрационни номера и успешно преминат технически преглед. Произведен през далечната 1983 година и служил вярно 15 години на градския транспорт в Бремен, след това е продаден на автокъща Крист близо до Хановер, която го експлоатира до 2006г. В края на 2006г. е докаран в България и близо 2 години служи като ведомствен на фирма Пармаш, Сливен. След това е продаден на ЗММ Сливен АД и до началото на 2020 година е използван за превоз на работници.
Автобуси от този модел бяха експлоатирани дълги години, от 1992 до началото на 2019 година в градския транспорт на София. Въпреки спазеното обещание на Столичен Автотранспорт за съхранение на 1 брой за музеен, към момента този  автобус с инвентарен номер 1645 се намира в гараж Дружба на открито и в окаяно състояние и е с минимални шансове да бъде възстановен в оригинален вид, в движение. Това ни накара да се насочим към автобуса от Сливен, който е в почти изцяло оригинален вид и в много добро за годините си състояние.

Автобусът е в движение, като след няколко години, при наличие на средства, ще му направим основен ремонт, с който да си върне оригиналния блясък.