Акцията за откупуване на тролейбус Skoda 9 Tr навлиза във финален етап

Акцията на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ за събиране на средства за откупуване на исторически тролейбус Шкода 9Тр, част от кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“, навлиза в своя финален етап. До настоящия момент Сдружението вече има събрани 60% от сумата – 4862 лв. и набирането на средства продължава! Цялата необходима сума за откупуване на тролейбуса е 8000 лв. и за остатъка от 3138 лв има три седмици да бъде събран. Така тролейбусът ще бъде спасен от скрап.

Историческите тролейбуси Шкода 9 Тр се помнят от софиянци като „пеещите“ тролейбуси, заради специфичния силен меден „напев“, който издава управлението му. Из града, между 60-те и 80-те години, своето битие са изживели 395 броя от този модел.

Тролейбусът Шкода 9 Тр е част от цялостен проект на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ за спасяване, реставриране на 5 емблематични исторически тролейбуса и пускането им експоатация по новосъздадена атракционна линия № 13 в гр. София.

Кампанията стартира 2016 г. по инициатива на сдружението в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД. Сред тролейбусите има един български, два чешки, един руски и един канадски.
До момента 3 от 5-те тролейбуса вече са съхранени: 2 от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и 1 с дарения, събрани от сдружението. В началото на 2017 г. беше проведена мащабна операция по спасяване и преместване на българският DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник в гр. София, където очаква своето възстановяване.

За да подпомогнете събирането на останалите 3138 лева, моля, кликнете ТУК.

Коментари

Историческите тролеи

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ е инициатива на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД за откупуване, реставрация и пускане в движение на исторически тролейбуси, които са част от историята на градовете в България.