Интервю за телевизия BIT Сутрешен блок

Кампанията ни за запазване и реставриране на историческите тролейбуси в България пробуди сериозен интерес! Телевизия BIT отделиха 10 минути в най-гледаното време на сутрешния си блок на 16-ти май в 8:30. Ето и видеото:

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ стартира специален сайт, посветен на кампания по спасяване на историческите тролейбуси в гр. София. Страницата е с адрес  trolleybus.bgtransport.org и на нея може да намерите пълна информация за кампанията за откупуване, реставрация и пускане в движение на пет исторически тролейбуси и концепцията за тяхната експлоатация.

Самата кампания „Да запазим тролейбусната история на България“ стартира през 2016 г. по инициатива на сдружението в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД. Сред тролейбусите има един български, два чешки, един руски и един канадски. До момента три от петте тролейбуса вече са съхранени: два от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и един с дарения, събрани от сдружението.

В началото на тази година пък беше проведена мащабна операция по спасяване и преместване на българският DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник в гр. София, където превозното средство очаква своето възстановяване. Усилията за запазване, реставриране и пускане в експлоатация на движещите се ретро експонати в София продължава със закупуване на останалите два тролейбуса – от Чехия и от Канада.

След откупуването и възстановяването на тролеите се планира пускането на ретро атракционна тролейбусна линия с № 13, която да обикаля целия център на гр. София. Линията ще се движи в празнични дни и ще обслужва както туристите, така и всички граждани, които искат да се докоснат до част от транспортната история на София и България.

Младежите от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ планират до края на годината да възстановят поне един от тролейбусите, който да се движи по различни поводи из София, докато се закупят и ремонтират останалите, но за целта са необходими парични средства. Кампанията за набиране на дарения ще продължи до възстановяване и пускане в експлоатация на всички пет тролейбуса.

Коментари

Историческите тролеи

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ е инициатива на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД за откупуване, реставрация и пускане в движение на исторически тролейбуси, които са част от историята на градовете в България.