Националният музей на трамваите във Великобритания - оазисът за всеки привърженик на релсовия градски транспорт на Острова

Публикувана на 31.05.2017 11:03 от Цанко Симеонов

Вече няколко години сдружението ни получава подкрепа за провежданите от нас инициативи от организации от Европа, включително Великобритания. Сред тях е и Националният музей на трамваите, намиращ се до малкото селце Крич в графство Дарбишир. По покана на музея осъществихме посещение, като по-долу споделяме събраните впечатления.


Селце с трамваи - къде е уловката?!

Ако трябва да бъдем точни и избягаме от стереотипа "музей", то посетеното място най-добре може да бъде описано като селце с трамваи. Далеч от големите градове, закътано сред хълмовете на Дарбишир и разположено в покрайнините на село Крич, "трамвайното селце" показва всичко най-добро от старите английски трамваи.
Мястото е избрано в края на 50-те г. на ХХ век. По това време трамвайните системи в Англия са сведени до 5-6. А списъкът на градовете в Англия, в които са се движили трамваи, е неизчерпаем. Във втората половина на ХIХ век и началото на ХХ в. почти всеки по-голям град е изграждал трамвайна система. В началото трамваите са били теглени от конски впрягове, в последствие конете са били заменяни с машини, задвижвани с парна тяга, а накрая трамваите биват електрифицирани. От началото на 30-те г. на ХХ век трамваите постепенно започват да изчезват от улиците на градовете, което става повод за започването на инициатива за спасяването на част от подвижния състав, излизащ от експлоатация. Най-удачно място за съхраняване на спасените мотриси се оказва западащата каменна кариера край село Крич. Ентусиастите закупуват изоставеният терен и започват да изграждат необходимата инфраструктура и сграден фонд, нужни за консервирането, възстановяването и експлоатацията на трамваите.


Днес, почти 60 години след приютяването на първите трамваи, мястото може да се похвали с колекция от над 80 исторически трамвайни мотриси, 1,37 км релсов път, великолепни сгради, пресъздаващи атмосферата на 20-те и 30-те години на ХХ век и... усмихнати ентусиасти, част от които вече с прошарени коси. Бяхме посрещнати от председателя на сдружението, което експлоатира музея - г-н Colin Heaton, който, заедно с екип доброволци, ни разведе из почти всички интересни места в трамвайното селце.
Селцето е единственото място в света, където могат да бъдат видени заедно стари двуетажни трамваи, произведени във Великобритания, редом с немски, холандски, чешки и португалски мотриси - всички в перфектно състояние и готови да ви повозят и върнат към началото и средата на ХХ век. Всяка мотриса бива обгрижена в местната работилница, където се извършват реставрационни и консервационни дейности, а също така текущи прегледи и ремонти.Разнообразието от трамваи е допълнено от всевъзможни атракции, както и възможност за запознаване с различни занаяти. Препоръчваме посещението на сладкарницата, където малки и големи могат да опитат най-различни видове шоколади и десерти, или да вземат сувенири за вкъщи.Мястото често се използва за срещи на различни по интереси клубове и организации. В деня на нашето посещение имаше събор на любителите и собствениците на исторически автомобили Ягуар. Така атмосферата в селцето по нищо не подсказваше, че се намираме в ХХI век.


 
Благодарим за поканата за посещението на музея и оставаме с надеждата, че отново ще можем да го посетим.

Информация за това как да стигнете до музея, какви мероприятия предстоят или кога е отворен може да намерите на интернет страницата https://www.tramway.co.uk/