Официалното представяне на възстановения трамвай МАН-СИМЕНС 553 (Част 2)

Публикувана на 12.12.2015 20:07 от Цанко Симеонов

След повече от 30 години отсъствие трамвайна мотриса 553 (оригинален номер 83) направи на 1 декември своето официално завръщане по софийските улици. В настоящия материал отново ще се върнем към времената, когато трамваят е бил в редовна експлоатация, ще покажем снимки от състоянието му преди възстановяването, както и от самото възстановяване.

За начало представяме чертеж на коша на трамваите МАН-АЕГ, доставени през 1931 г. Това не е случайно, т.к. производител на коша и при двете доставки от 1931 г. и 1935 г. е МАН-Нюрнберг. Разликите съответно са минимални, като част от тях бяха описани в първия материал.

Поради липсата на съхранени до момента трамвайни мотриси МАН-АЕГ от 1931 г. си позволяваме тук да публикуваме няколко техни снимки, предоставени ни любезно от Сименс България ЕООД. На снимките се виждат кадри от завода в Нюрнберг с кошовете на бъдещите софийски трамваи, както и вече готовите мотриси, подготвени за експедиция.

  

Но, да се върнем към 553 и времената, когато е бил в редовна експлоатация под номер 83. Долната снимка ни беше предоставена от Mike Cornwall, който е заснел трамвая с две ремаркета Юрдинген на 18 април 1969 г. пред магазин София.

Състоянието на трамвая преди възстановяването му контрастира с това на предходната снимка. Липсват прозорци, седалки, металната конструкция е изгнила, електро-частта не съществува! Снимките са заснети от Радослав Илков през 2014 г.

  

При възстановяването се обръща сериозно внимание на пътническия салон и външния вид на трамвая. Дървената ламперия е от ясен и дъб; стъклата са специална поръчка, за да отговарят на оригиналния вид на трамвая; възстановени са междинните врати в салона с механизъм на едната от тях; монтирани са месингови дръжки; осветителните тела са възстановени; трамваят е оборудван с оригинална лира. С оглед бъдещото предназначение на трамвая като стационарен туристически информационен център е взето решение да не бъде възстановявано тяговото оборудване. Автор на снимките: Сименс.

  

  

И така, в полунощ на 1 декември възстановеният трамвай бе изваден от поделение Трамкар и бе изтеглен до пл. Възраждане. До официалното представяне остават часове... Автор на снимките: Сава Ташев

  

Към 12.30 ч. започват да се събират официалните гости, а в 13.30 ч. кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителния директор на Сименс България ЕООД Боряна Манолова официално представиха пред журналисти възстановения трамвай. Снимки: арх. Здравка Аврамова.

  

  

За финал - възстановяването на трамвайна мотриса 553 е поредната сериозна стъпка на сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" в посока изграждането на музей на градския транспорт в София. С превръщането на мотрисата в туристически информационен център на столицата искаме да предоставим възможност на жителите и гостите на града по-често да се сещат за мястото на трамваите в историята на града. В началото на ХХ век трамваите са били забележителността на града, пътуващи и минувачи са се снимали с тях за спомен. Днес повече от всякога трамваите са ни необходими за да запазим нашата идентичност, да си спомним нашето минало и да преосмислим бъдещето на града ни. Сдружението ще продължи да търси начини за възстановяването и на останалите мотриси, които в момента са "забравени" и изглеждат по същия начин, както и 553 преди няколко месеца. Благодарим Ви за позитивните отзиви за свършената работа и ще разчитаме и за вбъдеще на Вашата подкрепа за да запазим едно по-различно късче от историята на София.