Логото на метрото вече на маршрутните табели на трамваите по линия 10

Публикувана на 17.08.2016 11:23 от Цанко Симеонов

Преди да се качи на превозно средство на градския транспорт в София всеки от нас поглежда към маршрутната табела, очаквайки да види номерът, който чака. Често обаче номерата и маршрутите са нечетливи, понякога са грешни, а понякога липсват.

Такъв проблем имаше доскоро с доставените през 1999 г. трамваи от Чехия (CKD Т6А2-SF99), чиито електронни маршрутоуказатели бяха практически неизползваеми поради липса на софтуер за управлението им. След доставката им, трамваите се движат в състави по линии 5 и 9. Още в Чехия маршрутоуказателите са били настроени да изписват нужните крайни спирки - кв. Хладилника, кв. Надежда, кв. Дрвеница (с тази правописна грешка), кв. Княжево, Съдебна палата, както и служебните надписи “ЗА ДЕПО”, “УЧЕБЕН ПРОБЕГ” и “РОБЕН ПРОБЕГ” (с тази правописна грешка). Но с времето на тези трамваи се налага да се движат и по други линии с различни от зададените в завода крайни спирки. Освен това трамвайна линия 9 е закрита вече повече от 6 години!

Макар за някои проблемът да не е съществен, той води до объркване на пътниците, които не могат да се ориентират правилно по коя линия се движи трамвайната мотриса, която пристига на тяхната спирка.

Разликата може да се види на снимките по-долу. И на двете снимки е заснета една и съща трамвайна мотриса (инв. 2046).

2012 г.:

2016 г.:

Това бе причина екипът на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ да започне инициатива за възстановяване на електронните маршрутоуказатели на трамваите. Днес резултатът от инициативата е видим повече от всякога. Електронните маршрутоуказатели на трамваите по линия 10 от момента на възстановяването на маршрута до метростанция „Витоша“ изписват метростанцията като крайна спирка, включително с изобразяване на логото на метрополитена. Актуализиране на електронните маршрутоуказатели преминаха и трамвайните мотриси по линия 5 от Княжево до Съдебната палата. Сега на всеки 10-15 сек. се сменя крайната спирка, като по този начин пътниците няма да се объркват до къде се движи трамваят.

Маршрутоуказателните табели на доставените наскоро мотриси от Прага също преминаха актуализация и сега успешно изписват крайните спирки по машрута на линия 22.

Използването на електронните маршрутоуказателни табели способства за подобряване на информираността на пътниците, дава възможност за добра видимост през деня и през нощта, позволява лесна актуализация и настройка. Не на последно място – така по-добре се управляват природните ресурси, т.к. пластмасовите табели, каквито често се използват при липса на алектронни маршрутоуказатели, трудно се рециклират, а при загуба, повреда или промяна на маршрут – трябва да се произвеждат нови.

Как възстановихме електронните маршрутоуказатели?

Не крием, че преминахме през много премеждия, докато постигнем крайния резултат, но тази борба, както всяка една друга, е трудна. А успехът се постига с труд.

Преди всичко – получихме пълна подкрепа от ръководството на „Столичен електротранспорт“ ЕАД! След което се свързахме с чешката компания BUSE, производителят на електронните маршрутоуказатели. Те бяха изключително любезни да ни предоставят нужната информация и софтуер напълно безвъзмездно. Така на 9.10.2015 г. бе възстановен маршрутоуказателят на първия трамвай CKD Т6А2-SF99. В следващите дни на октомври, бяха нанесени корекциите, които трябваше да бъдат направени, и започна програмирането на всички 17 трамвая.

В процеса на работа, уви, се оказа, че можем да програмираме… 9 трамвая. Маршрутоуказателите на останалите 8 трамвая с течение на годините бяха дефектирали, и по една или друга причина тяхната поправка отне доста повече време. Но това не ни спря, а ни амбицира. Поправихме каквото можахме в полеви условия, а междувременно „Столичен електротранспорт“ ЕАД поръча резервни части, необходими за ремонта на трамваите, и в рамките на почти 9 месеца, всички трамваи бяха ремонтирани.

По време на процеса, успяхме да обновим и маршрутоуказателите на други 18 мотриси – Inekon T8M, които се движат по трамвайна линия 5. На тях им липсваше една от крайните спирки, до която биват пренасочвани няколко пъти годишно поради ремонти - жк Бъкстон.

В момента работим по настройването на маршрутоуказателите на новодоставените от Прага трамвайни мотриси CKD T6A5.

Материалът подготви: Михаил Антониев

Снимки: Захари Захариев и Владимир Симов