Градският транспорт от 60-те години на ХХ век до днес

Публикувана на 08.09.2013 11:58 от Цанко Симеонов

Съвременните технически възможности позволяват лесно насочване и достигане до крайните потребители на всякакъв вид информация. Това не винаги е било така, и като доказателство ще използваме "пътят" на един заснет от британец филм за градския транспорт от 60-те години и неговото първо докосване от любителите на градския транспорт у нас 50 години по-късно.
Dave Spencer e основател на филмовата компания PMP Transport Films. От официалната му интернет страница, както и от видео-канала в YouTube лесно може да се убедим, че е обиколил целият свят в търсене и заснемане на всичко, свързано с... градския транспорт. Eстествено е посетил и България, където е заснел например градският транспорт в София през 60-те години на ХХ век. Заедно със София, във филма може да се "разходите" из Атина, Будапеща, Белград, Загреб и други градове от региона, като сравните транспортът във всеки един от тях.
След падането на желязната завеса Dave Spencer отново посещава България. През 1993 г. той отново заснема градския транспорт в столицата, както и във Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Казанлък, Перник и Пловдив. Филмът е забележителен, защото показва тролейбусния транспорт в Казанлък кратко преди закриването му, тролейбусите ЗиУ 10 в Добрич, трамваите София 65 и 70 в София, както и огромно количество автобуси Чавдар и Икарус във всички посочени градове.
Най-новият филм на Dave Spencer е от 2012 г. и показва трамваите в София. Кратък откъс от него може да бъде видян по-долу.
Приносът на Dave е впечатляващ, т.к. самостоятелни филми за градския транспорт у нас не са произвеждани. Погледът 50 години назад във времето дава възможност да се пренесем в онази София, която малко хора помнят днес. 
Филмите на Dave Spencer могат да бъдат закупени от неговия сайт, като при затруднения в комуникацията не се притеснявайте да се обръщате към нас за съдействие.