Запазване на тролейбус от Едмънтън, Канада

Публикувана на 21.11.2015 12:42 от Цанко Симеонов

През 2009 г. за нуждите на тролейбусния транспорт в Пловдив фирма "Градски транспорт" закупува от канадския град Едмънтън 28 тролейбуса втора ръка от модела HR150G. След пристигането им на пристанището в Бургас тролейбусите са запорирани поради неуредени митнически процедури. И така до ноември 2015 г., когато регионалната дирекция на митниците в Бургас продава тролейбусите за физическо бракуване на компания от Ямбол.

Членове на сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" отдавна са се ангажирали със запазване на един от тролейбусите за музейни цели. Тролейбусите са уникални, поради редица причини. Например, един от тях закрива тролейбусния транспорт в Едмънтън, а от произведените 100 броя са останали за музейни цели само 3 в Северна Америка и един във Великобритания. Така имаме шанса да спасим превозно средство, което няма аналог в България и континентална Европа, но би представлявало интерес при сравнение с експлоатираните у нас тролейбуси.

В случай, че желаете да подкрепите усилията ни за запазването на един от подготвените за бракуване тролейбуси, моля не се колебайте да се свържете с нас.