Днес внесохме в Столична община становище относно промяна на маршрута на автобусна линия № 4

Публикувана на 30.03.2015 22:00 от Васил Василев

С Т А Н О В И Щ Е
 

 

 

ОТНОСНО: Промяна на схемата на обществения транспорт в район Младост и корекция на маршрута на автобусна линия № 4 за обслужване на с. Бистрица и кв. Горубляне за осигуряване на бърза връзка с метрото.

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА,

Автобусна линия № 4 възниква през месец март 1995 г. в отговор на растящата нужда от връзка между кв. Горубляне и ж.к. Младост, където се намират всички административни и обществени сгради, които приютяват разнообразни институции, търсени ежедневно от гражданите на квартала. Първоначално линията се е движела от кръстовището на бул. Александър Малинов и ул. Филип Аврамов до кв. Горубляне. В последствие е удължена до Младост 1, а през 2008 г. е удължена от Горубляне до Кокалянско ханче. Тъй като през годините на линията са вменени редица други функции, които размиват нейния смисъл, линията става нередовна, непривлекателна. В момента тя се движи на 45 минути, като само делничен пик става на 30 минути. В момента тя не може да осигури необходимото редовно обслужване на кв. Горубляне, за да може да се осъществява бърза връзка с метрото по бул. Ал. Малинов в ж.к. Младост. Липсва и връзка с Бизнес парк – София, където работят все повече и повече жители от квартала.

Същевременно, през последните години с. Бистрица значително увеличи своето население, присъединиха се значителен брой вилни зони към него, все повече и повече хора, които притежават вили започват да живеят тук за постоянно. В момента населението на селото е над 5 000 души, което го прави едно от най-големите в България, а заедно с всички вилни зони, населението надминава 9 000 души. В момента най-бързата връзка с метрото е посредством автобус 69. Връзката с метростанция „Г. М. Димитров” по разписание в час пик е 30 минути, а доста често заради задръстванията на бул. Св. Климент Охридски надвишава 40 минути в пик.  

Жителите на с. Плана, с. Железница и с. Бистрица изпитват огромно неудобство като пътуват до районната администрация в с. Панчарево. Най-бързият начин да стане това, въпреки близостта на с. Бистрица и с. Панчарево е посредством автобусна линия № 69 до метростанция „Г. М. Димитров“, автобусна линия № 280 до кръговото на 4-ти км и автобусна линия № 1 до районната администрация или общо – 30+7+25 = 62 минути на цена 3 лева като в това не се включва чакането по спирките и забавянето поради задръствания. И това за разстояние, което с кола се взима за 10 минути!

От наши наблюдения на пътникопотока по автобусна линия № 4, не е необходимо тя да се движи до Кокалянско ханче, тъй като до там се движи много по-редовната автобусна линия линия № 1, която обслужва през деня този участък на всеки 16 минути .  Още повече - пътниците, използващи автобусна линия № 4 от Младост до Кокалянско ханче са единици, а в някои курсове дори липсват. Затова според нас е редно автобусна линия № 4 да преустанови обслужването на тази нерентабилна дестинация, а маршрута да бъде скъсен. По този начин спестеният пробег да се вложи в по-редовно обслужване на другата част от маршрута, където има повече необходимост, и която да се видоизмени за да обслужи и с. Бистрица.

В предложението на инициативния комитет от Горубляне се изтъква нуждата от бърза връзка на кв. Горубляне с Бизнес парк – София, тъй като все повече хора от квартала работят там или в другите бизнес сгради около него и по бул. Околовръстен път, а и основните магазини са разположени там. Същевременно изтъкват и необходимостта от доста по-редовна връзка с училищата и детските градини, разположени около сградата на общинската администрация район „Младост“, за където пътуват най-много ученици и деца от кв. Горубляне и ж.к. Експериментален.

Затова, въз основа на изложените по-горе казуси и тяхното решаване, предлагаме да се видоизмени маршрутът на автобусна линия № 4 както следва:

 Начална спирка кв. Горубляне (Детска градина), ул. Хан Аспарух, бул. Самоковско шосе, ул. Стадион, ул. инж. Георги Белов, ул. Ген. Радко Димитриев, ул. Свето Преображение, ул. д-р Атанас Москов, ул. Самара, бул. Александър Малинов, мост по посока м. Камбаните, локално платно на бул. Околовръстен път, ул. Рачо Петков Казанджията, ул. Бистришко шосе, ул. Никола Крушкин-Чолака до центъра на с. Бистрица – обръщалото пред Читалището (виж картата). Така предложен маршрута би имал курс от 80 минути - 37 минути в посока, 6 минути почивка в с. Бистрица, където има тоалетна и магазинче. Предлагаме следната разстановка: 5-3-4-2 за делник и 3-3-3-2 за празник. Линията да се обслужва от 5 до 24 часа, съобразно работното време на метрото. Така ще се създаде интервал в делник в сутрешен пик  16 минути, 27 минути през деня, 20 минути във вечерен пик и вечер след 20 часа – 40 минути. В празник ще бъде 27 минути целодневно, като само вечер след 20 часа – на 40 минути. Дължината на курса е 26,8 км.

 


Курсът в момента на автобусна линия № 4 е с дължина 26,64 км с продължителност – 90 минути. Разстановката ѝ в делник е 3-2-3-2, а в празник – 2-2-2-2.

За да не се нарушава рязко концесионния договор с Карат-С предлагаме за захранването на новия маршрут с необходимия пробег да се извърши посредством премахването на една целодневна двусменна кола от автобусна линия № 69 и прехвърляне на пробег от автобусна линия № 306, която след пускането на метрото до ж.к. Младост-4 ще бъде силно дублирана от него и би било редно значително да се разреди. И трите автобусни линии – 4, 69 и 306 са от един и същи концесионен пакет и цената на пробег е една и съща.

Премахването на една кола делник от автобусна линия № 69 ще промени незначително обслужването на с. Бистрица и с. Железница. В момента разстановката на линията е 6-4-6-2. Обслужването е съответно – 20-29-23-50 минути. След премахването на една двусменна кола разстановката на линията ще бъде 5-3-5-2, но със скъсен маршрут и курс около 110 минути. Тогава обслужването става съответно – 22-37-25-50 минути. Тоест разликата ще бъде съответно – 2-8-2-0 минути, което е незначително, спрямо големите преимущества от новата линия 4, описани по-долу. Ведно с това, с. Железница се обслужва и от линия 98, която с удължения си маршрут до Царева махала ще е с курс около 140 минути, с интервал 20 минути в сутрешен пик, на 28 минути извън пик, на 24 минути във вечерен пик и на 47 минути след 20:00 часа. Това е увеличаване на интервала съответно с 2-5-2-7 минути, което отново е незначителна промяна в обслужването. Така ще се спестят 4,8 км от всеки курс до Царева махала на линия 69. Само в делник – до Царева махала се извършват 42 курса, което ще спести 201,60 км, 53,60 от които могат да се вложат в двата курса, които трябва да извърши в делник сутрешната едносменна пета кола по линия 4. Според предложението, Царева махала ще се обслужва от автобусна линия 98, която обслужва маршрута на цена, 15 % по-ниска от тази на Карат-С по линия 69. Броят на колите, обслужващи линията не се променя. Интервалите на движение ще се увеличат с между 2 и 4 минути през различните части на деня, което е пренебрежимо малко.

По-подробно относно линия 4: Една целодневна двусменна кола (от 6 до 20 часа) по новия маршрут на автобусна линия № 4 ще трябва да извърши 10 курса, което прави 26,8 х 10 = 268 км. За сравнение – в момента на съществуващата линия 4 едната целодневна кола прави 10 курса, а другата – 11 или съответно – 266,4 или 293,04 км пробег на ден, което в единия вариант е същото като предложението, а в другия – дори повече.

Скъсеният курс, спрямо предложението, на автобусна линия № 69 до кметство Железница е 37 км. Една целодневна двусменна кола на линия 69 ще прави на ден 37 х 8 = 296 км пробег. Или това е с 28 км пробег повече, спрямо колата от предложението за линия 4. Така от петте делнични дни (понеделник-петък) ще се икономиса пробег от 140 км (28 х 5), който да се вложи в обслужването на предложената линия в предпразник (събота). Така няма да достигат 396 км пробег за предпразник и празник, който трябва да се вземе от линия 306 или да се доплати на превозвача.

Трябва да се има предвид, че автобусна линия № 4 в предпразник и празник в момента обслужва само от 6 до 22 часа. Това означава, че общо за двата дни се изпълняват 4 курса по-малко или 106,56 км пробег (26,64 км х 4), който също трябва да се добави към обслужването на новия маршрут. Тоест, за нормално функциониране на предложението, трябва да се подсигурят още 502,56 км пробег на седмица, който трябва да се вземе от друга линия (например - 306) или да се доплати от СО на концесионера.

 

Преимуществата на предложения нов маршрут са следните:

 • Дава бърза и редовна връзка с метрото на с. Бистрица и кв. Горубляне, включително и ж.к. Експериментален, а с едно прекачване и на с. Железница и с. Плана – за с. Бистрица подобрението е във времетраенето – вместо за 30 минути – за 15 минути, а за кв. Горубляне – във редовността – вместо автобус на 30 минути в пик и 45 извън пик и празник – на 16 - 20 минути в пик и 27 минути извън пик и празник. Автобусът преминава през улици, които за момента не страдат от ежедневни пикови задръствания, което ще подсигури редовното спазване на интервала на движение;
 • Метростанция Г.М.Димитров ще бъде частично разтоварена от жителите на тези населени места, тъй като те вече ще имат избор - връзка с метрото в Младост. Г.М.Димитров в момента е една от най-натоварените станции на метрото в София;
 • С достигането на метрото до полите на Витоша, автомобилите, който търсят връзка с метрото от с. Бистрица, с. Железница и с. Плана ще търсят връзка на най-близката до тях станция. С разкриването на такава автобусна линия се дава алтернатива на личния автомобил и се намалява натискът от търсене на паркоместа около последната метростанция в Младост;
 • Дава по-бърза, удобна и по-евтина връзка само с едно прекачване на с. Бистрица с районната администрация в с. Панчарево. Вместо за 62 минути, две прекачвания и 3 лева – за 45 минути, едно прекачване и 2 лева;
 • Дава по-бърза, удобна и евтина връзка чрез метрото с 8-мо РПУ в жк Дружба 1 за обслужване на живущите в с. Бистрица, с. Железница и с. Плана;
 • Дава търсената бърза връзка на кв. Горубляне с Бизнес парк – София, което е основният мотив за исканото удължаване на автобусна линия № 111 до кв. Горубляне от инициативния комитет в квартала;
 • Осигурява удобна и редовна връзка на кв. Горубляне и с. Бистрица с районната администрация в Младост, поликлиниката, магазините покрай Бизнес парк-София, развлекателния център Кино „Арена“, няколко училища и детски градини, а в пешеходна достъпност около маршрута са и няколко други големи търговски обекта;
 • Отпада необходимостта от съществуването на автобусна линия № 314, тъй като обслужването на ж.к. София парк ще бъде поето от новата линия;
 • Отпада необходимостта от създаването на автобусна линия № 112, която е планирана за разкриване, съобразно предложенията на ЦГМ за промяна на транспортната схема в жк Младост;
 • Създава се нова връзка с планината Витоша. Чрез реализацията на предложението ще се осъществи директно свързване на втория по големина жилищен комплекс Младост (110 000 д.) с зоната за туризъм и рекреация – Витоша, а посредством метрото – и с останалата част на града;
 • Осигурява се равномерно натоварване на метростанцията при Бизнес парк-София, защото се осигурява пътникопоток в обратната посока на основния пътникопоток на станцията. Например: Сутрин в пик, основния пътникопоток на станцията е от центъра към Бизнес парк-София, а с реализацията на предложението ще се осигури и противоположен пътникопоток – от с. Бистрица към центъра, който заедно с пътникопотока Младост - центъра ще подобри ефективността на функционирането на самата станция;
 • Основният район, генериращ пътникопоток за линията се намира в нейната среда, което благоприятства равномерното постепенно натоварване на линията от крайните спирки към средата на маршрута.

           

С оглед гореизложеното, предлагаме маршрутът на линия 4 да се видоизмени както е предложено, с оглед максималното удовлетворяване на изискванията на потребителите на услугата от с. Плана, с. Железница, с. Бистрица и кв. Горубляне.

Прилагаме и подписки на жители от кв. Горубляне и с. Бистрица, подкрепящи становището. Подписката от кв. Горубляне е внесена със старото им предложение с входящ № СО15-9401-7/12.01.15 г. и изцяло подкрепя настоящото предложение.

 

 

София,                                                                                                                С уважение,

30.03.2015 г.                                                                                                              

Виктор Чаушев

Заместник-Председател на УС на Сдружение
"Градски транспорт и инфраструктура"

 

                Николай Гюров

                Кмет на с. Бистрица

 

                Динко Тодоров

Представляващ ИК кв. Горубляне