Занижената техническа поддръжка на автобусите на ”Столичен автотранспорт” ЕАД ги прави опасни за пътниците

Публикувана на 11.03.2015 01:55 от Васил Василев

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура”, като организация представляваща професионалисти и любители в областта на градския транспорт, е силно обезпокоено от зачестилите в последните месеци и години инциденти с превозни средства на градския транспорт в столицата. Случилият се преди 2 седмици инцидент с автобус на бул. Черни връх по линия 10-тм засилва притеснението ни относно техническата изправност на колите, стопанисвани от „Столичен автотранспорт” ЕАД.

Като независим наблюдател на случващото с достатъчно добър и обективен поглед върху работата на „Столичен автотранспорт” ЕАД считаме, че единствено случайността не е довела до момента до сериозни наранявания и жертви на пътници и обслужващ персонал в резултат на заниженото техническо обслужване и поддръжка на превозните средства на предприятието. Голяма част от старите автобуси, марка Мерцедес 0305, 0305г и 0302Т, които са на повече от 25 години, са с технически неизправни. Най-критично е техническото състояние на  автобусите в гаражите Дружба и Земляне, където се движат коли с видимо изметнати и усукани каросерии, дупки в пода, течове от покрива, износени тампони и амортисьори, неработещо парно, незатварящи се прозорци и т.н. За разбиването на каросериите допринесоха експериментите с преработването на част от автобусите да работят и на метан, което доведе до поставянето на бутилки на покрива, в разрез с всякакви технически норми за безопасност. Бутилките на повечето бяха премахнати в края на миналата година, вероятно заради инцидента със самоделно преработения автобус, марка Мерцедес 0345Г, с инв. №3589, чиито бутилки избухнаха в пламъци на спирка на оживен столичен булевард през юни миналата година. Така и не стана ясна причината за този взрив, нито бяха намерени виновни лица, довели до преждевременното бракуване на този автобус.

Столична община многократно анонсира обновяването на подвижния състав чрез закупуването на нови автобуси, част от които вече се доставят поетапно (договорените по ОП „Околна среда“ 126 метанови МАН-ове). Това ще доведе до бракуването на голяма част от тези стари автобуси. Необяснимо е, защо въпреки наличието на достатъчно количество автобуси на възраст до 10-15 г. те не се експлоатират ефективно и престояват в гаражите.

Доставянето на нови превозни средства само по себе си няма да реши напълно проблема с техническата безопасност на превозните средства. Бяхме свидетели, как през лятото на 2012г. се запали и изгоря автобус, марка Тедом, чиято възраст беше само 4 години. Отново никой от транспортния оператор или пък Столична община не излезе с официално становище, какво доведе до този инцидент и преждевременното бракуване и на този автобус. Осезаема е и разликата в поддръжката на автобус от една и съща марка и модел – Мерцедес Конекто ЛФ, доставени преди 7 години, съответно на „Столичен автотранспорт” ЕАД (гараж Земляне) и частния оператор „Карат-С” АД. Автобусите на общинския оператор се поддържат предимно с подръчни материали и части, докато частната фирма използва предимно оригинални резервни части. Вероятно занижената поддръжка на общинските превозни средства опира до липсата на финансови средства, затова смятаме, че е редно Столична община, чрез Центъра за градска мобилност, да следи за качеството на извършваната транспортна услуга и да осъществява по-строг контрол върху разходите за текущи и планови ремонти на возилата.

Считаме, че също така се допускат големи пропуски при преминаването на технически контрол на превозните средства, където Държавната автомобилна инспекция не извършва необходимия контрол. Недопустимо е в европейска столица в 21 век да се движат амортизирани и видимо технически опасни превозни средства. Освен, че всеки ден се застрашават хиляди животи, това води до осезаемо влошаване на услугата, отлив на пътници, които впоследствие предпочитат да ползват личните си автомобили, и по този начин увеличават задръстванията по столичните улици и булеварди.

 

Ние от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ считаме, че подобряването на текущата техническа поддръжка на превозните средства е един от основните начини да се подобри услугата градски транспорт и да го направи предпочитан пред останалите начини за придвижване в градската среда. При положение, че Столична община счита развитието на градския транспорт за приоритет, е задължително да се обърне необходимото внимание на този проблем.

 

Екипът на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“