Посещение на музея на трамваите в Дрезден

Публикувана на 09.12.2015 19:46 от Цанко Симеонов

Столицата на Саксония – Дрезден има забележителна история. Градът, разположен на двата бряга на река Елба, е основан преди повече от 700 години. В периода 17 – 19 в. той се превръща в средище на културния и икономически живот в Саксония – отворена е опера (1667 г.), построени са дворецът Цвингер (1722 г.), катедралата Фрауенкирхе (1743 г.), както и е открито Саксонското техническо училище (1828 г.). По време на Втората световна война градът е напълно разрушен при бомбардировки от съюзническите сили. Макар възстановяването му да продължава и до днес, градът почти е възвърнал своя блясък, като заема достойно място сред най-красивите градове в света.

Бурното развитие на града през 19 в. е в основата на изграждането на днешната гъста мрежа на обществения транспорт, гръбнакът на който са трамваите. Те свързват всички големи части на града, като включително има извънградска линия до Вайнбьола (населено място, намиращо се на 7 км от Майсен и на 17 км от Дрезден). Историята на трамвайния транспорт на Дрезден е не по-малко интересна от историята на самия град. Именно поради тази причина има изграден специален музей, посветен на трамваите и обществения транспорт.

 

Идеята за музея е на повече от 20 години. През 1992 г. група ентусиасти основава сдружение Straßenbahnmuseum Dresden e. V., което си поставя за цел изграждането на музей на трамваите в града. Сдружението сключва споразумение с местния оператор на линиите на обществения транспорт - Dresdner Verkehrsbetriebe, с което се поставят основите на бъдещото сътрудничество. Според днешното споразумение операторът е собственик на историческите трамваи, а дейностите по поддръжката им се извършват от сдружението. Така, например, сдружението със собствени средства възстановява трамвайните мотриси, срещу което получава правото да ги експлоатира. Дълги години музей реално не е съществувал, като сдружението е организирало атракционни пътувания с ретро трамваите по заявки на клиенти или по празници. През 2009 г. е решено, че заедно с ремонта и модернизирането на едно от най-старите депа в града – депо Trachenberge, основано през 1880 г., една част от него да бъде обособена и за музей на трамваите. Отново собственик на земята и сградите на музея остава общинският оператор, а сдружението се явява наемател. Инетересна подробност е, че операторът (бидейки собственик на земята и сградите) е упълномощил сдружението да ги стопанисва за своя сметка, като по този начин сдружението не плаща наем на оператора (сдружението, чрез своите членове поддържа сградите и трамваите безвъзмездно).

В момента музея на трамваите разполага с над 30 единици исторически подвижен състав. Те могат да бъдат разделени по следния начин: възстановени мотриси и ремаркета в движение, възстановени стационарни експонати, мотриси в процес на възстановяване. Всички дейности по възстановяването на трамваите се извършват в специално помещение към музея, като се използват специално предвидени за целта технически средства. При необходимост за възстановяването на трамваите се „командироват” служители на оператора, които са членове на сдружението. За времето, през което те работят върху възстановяването на мотрисите на тях им тече редовния трудов договор към оператора. Редно е да се спомене, че поради наличието на редица съвременни системи за управление на трафика в града, възстановените за движение мотриси и ремаркета са оборудвани с всички необходими системи, което им позволява нормална експлоатация редом до най-съвременните превозни средства от парка на оператора. 

  

Най-старият музеен експонат е трамвайната мотриса Berolina (309), построена през 1902 г. Мотрисата може често да бъде видяна по улиците на Дрезден, заедно с ремарке (87) от 1911 г.

  

Друг интересен музеен експонат е т.нар. Голяма Щука (Großer Hecht), четириосна мотриса (базирана на концепта PCC) произведена специално за нуждите на Дрезден през 1931 г. Прозвището си е получила заради характерния дизайн, породен от необходимостта за вписване в малките криви в историческия център на града. Мотрисата има две кабини за управление, като при смяната им ватманът има възможност на практика да „скрие” тази от която няма да се управлява. Това е възможно чрез премахване на преградата, преместване на седалката и закриване на пулта за управление. Необходимостта от „скриването” на кабината е свързана с осигуряването на повече места за правостоящи в салона. Дизайнът на Голямата Щука е взаимстван и при производстото на Малката Щука – двуосна мотриса от 1938 г., също запазена в музея и възстановена за движение.

  

Сред наличните мотриси в музея могат да бъдат посочени трамваите MAN, Gotha, Tatra T4D и Tatra T6A2, последният от които е произведен през 1985 г. и е прототип за цялата серия T6A2, който е бил изпитван в Дрезден с цел хомологация за движение в Германия (поради тежкия си релеф в Дрезден са били изпитвани редица трамваи, произвеждани в Чехия, които едва след това са били доставяни в други немски градове).

  

Музейната част е свързана с ремонтното помещение, което вече беше описано, както и със зали, даващи възможност на посетителите да се запознаят с начините за обучение на ватманите в Дрезден, историята и развитието на спиркознаците, инфраструктурата и техническото осигуряване на трамвайния транспорт. В музея има специално обособена част за срещи, конференции и други събития, която го прави изключително атрактивно място за провеждане на различни мероприятия, без да е задължително да са пряко свързани с трамвайния транспорт.

  

   

Ежегодно музеят провежда редица събития. Най-важните са дните на отворените врати през един от уикендите в април и ноември, средно посещавани от около 2500 души, както и нощта на музеите през септември, през която средно музеят има средно около 2000 посетители. Музеят също така е отворен през всяка първа събота на месеца от 10 до 15 ч. За тези, които желаят да се повозят на някой от възстановените трамваи сдружението предлага атракционни пътувания през всички дни от седмицата.

Повече информация за музея може да бъде намерена на интернет страницата му, на страницата на транспортния оператор Dresdner Verkehrsbetriebe, както и във Фейсбук. Други две забележителни места, свързани с трамвайния транспорт на града са висящия трамвай и фуникульорът. И двете заслужават вниманието на всеки турист, поради което горещо се препоръчва посещението им.