Над 1500 души посетиха ретро-трамвая и работилницата за макети на трамваи и автобуси на 22 септември

Публикувана на 24.09.2013 13:11 от Цанко Симеонов

Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" направи изключително успешно представяне в последния ден на тазгодишната седмица на мобилността. На 22 септември участвахме с три инициативи, като и трите бяха изключително добре възприети от гражданите и гостите на града.

Първата ни инициатива бе свързана с организиране на работилница на макети на трамваи, тролейбуси и автобуси. Проведе се между 9 и 17 ч на пл. Александър І Батенберг. В нея главно участие взеха Дариан Георгиев и Георги Александров, които през цялото време показваха как точно се изработват мащабно умалените превозни средства на наземния градски транспорт. Сред представените макети бяха трамвай 2044 (CKD T6A2), тролейбус 1401 (Ikarus 280T) и автобус 2901 (MAN SL 232) от парка на столичния градски транспорт, както и макет на автобус Ikarus 280 от парка на шуменския АТ. 

Втората ни инициатива бе свързана с представяне на специална листовка, съдържаща информация за всички доставени в София трамвайни мотриси от въвеждането в експлоатация на трамвайната система през 1901 г. до днешни дни. Раздаването на листовките се извършваше както по време на работилницата, така и по време на третата ни инициатива.

А тя бе и най-интригуваща. Точно в 17:30 ч. на пешеходната част на бул. Витоша пристигна исторически трамвай Siemens, доставен в София през далечната 1924 г. Минувачите буквално оградиха трамвая, като най-развълнувани бяха малките деца и техните родители. В продължение на два часа възрастни и деца, българи и чужденци се редуваха за да се качат и да се снимат вътре и отвън на трамвая. Разполагането на трамвая беше свързано с представянето на филма за историята на трамваите на София, който е част от поредицата "5 минути София". 

И трите инициативи на сдружението бяха посетени от общо над 1500 души, сред които най-голям интерес предизвика историческият трамвай на бул. Витоша.

Напомняме, че сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" на среща с г-жа Фандъкова през м. август т.г. анонсира желанието ни за разполагане на стационарен ретро-трамвай на пешеходната част на бул. Витоша, на мястото на бившата трамвайна спирка при ул. Солунска. Считаме, че успехът с временното разполагане на трамвая Siemens на 22 септември е потвърждение за необходимостта от предприемане на действия за изпълнение на нашата идея. 

Снимки: Цветан Симеонов

  

   

Снимки: Цветан Симеонов

  

Снимки: Иво Радоев