Общински съветници от СОС поставиха бъдещето на депо Клокотница на кръстопът - унищожение или запазване

Публикувана на 04.04.2017 12:02 от Цанко Симеонов

На 3 април 2017 г. в Столичния общински съвет бе започната процедура за отдаване под наем на първото столично трамвайно депо Клокотница, построено през 1900 г. Без предварителни обществени обсъждания, без съгласуване със заинтересованите страни, без съобщение за намерение - общинските съветници Николай Стойнев, Малина Едрева, Екатерина Йорданова, Зафир Зарков и зам.-кметът по културата д-р Тодор Чобанов внесоха таен (публично недостъпен) доклад, който след гласуване в три комисии и впоследствие от съветниците от СОС ще предопредели съдбата на депото.

Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура", като заинтересована страна относно бъдещето на депото, нито в един момент не бе информирано за намерението на общинските съветници. Бяхме поставени в ситуация, в която се търси явна конфронтация, без възможност за представяне на виждания, становища, експертни мнения в неутрална среда, заедно с други заинтересовани страни и пред всички столичани и гости на София.

Без да търсим виновни, ние искаме да защитим депото и историята на градския транспорт в града, като за целта, с нашите приятели от Спаси София, подготвихме Становище до вносителите на доклада, кмета на Столична община, омбудсмана и служебния министър на културата. Трябва да е ясно, депото вече 117 години служи на жителите на София, неприемлива е смяната на предназначението му скришом от тези, на които служи! Поради тази причина призоваваме столичните общински съветници незабавно да прекратят откритата процедура по внесения доклад и да организират провеждането на серия обществени обсъждания, на които заинтересованите страни да се произнесат, едва след което да бъде взимано каквото и да е било решение за бъдещето на депото. Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" ще отстоява категоричната си позиция за трансформиране на депото в културен център с музей на градския транспорт така, както бе заявено при изпълнението на проекта "Зелените трамваи търсят своя дом", финансиран от Столична община по програма Европа 2016.