• Тролейбус Skoda 9Tr - спасен!

  Публикувана на 06.02.2018 15:11 от Цанко Симеонов

  С помощта на над 40 частни дарители, Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ откупи и ще премести в София емблематичният за софиянци „пеещ“ тролейбус – Skoda 9TrHT. Тролейбусът ще бъде преместен в София на 8-ми февруари (четвъртък) като планираме до тръгнем около 10:00 часа от Пазарджик. В София тролейбусът ще се съхранява в депо „Левски“ с любезното съдействие на „Столичен Електротранспорт“ ЕАД. Търсим спонсори за неговата реставрация.

  Прочети още...
 • Купи календар, помогни да съхраним историческите тролеи!

  Публикувана на 16.11.2017 08:39 от Васил Василев

  Календарът се състои от 12 страници + корица, размер 31 х 44 см, като сме подбрали най-естетичните снимки на превозни средства от градския транспорт в София, публикувани във forum.gtsofia.info през изминалата година.

  Цената на календара е 20 лева, като със закупуването на всеки календар вие подпомагате нашата кампания за откупуване и съхраняване на исторически тролейбуси. С Ваша помощ през изминалата година успяхме да откупим и съхраним последния останал DAC-Чавдар 317 ETr с инв. №118!

  Вярваме, че с Ваша помощ ще успеем да съхраним и останалите 2 исторически тролейбуса - Шкода 9 Tr и GMC- BBC HR150G!

  Прочети още...
 • Посещение на тролейбусния музей в Сандтофт, Великобритания

  Публикувана на 30.07.2017 19:30 от Цанко Симеонов

  Със сигурност всеки от нас има различна представа за това как може да изглежда един музей. У нас предимно свързваме музеите със запуснати сгради, неуредици с експонатите и липса на каквато и да е реклама. А ако стане въпрос за музей на транспортна тематика – такива в България изобщо няма.

  Днес ще Ви запознаем с един необикновен музей, който представлява грижовно подбрана колекционерска сбирка на тролейбуси от цял свят, намираща се далеч от големите градове – в  Сандтофт, Великобритания.

  Прочети още...
 • Предисловие към посещението ни в тролейбусния музей в Сандтофт

  Публикувана на 28.07.2017 10:05 от Цанко Симеонов

  Преди няколко дни бях запитан от служител в Направление Архитектура и Градоустройство в Столична община дали тролейбусите не са социалистическа измислица, дошли от СССР?! Разберете почеве за историята на този вид градски (в някои случаи даже междуградски) транспорт.

  Прочети още...
 • Трамвайният транспорт в Блекпул

  Публикувана на 26.07.2017 17:35 от Цанко Симеонов

  Екип на сдружението имаше удоволствието да посети Блекпул и да се повози както на историческите, така и на съвременните трамвайни мотриси.

  Прочети още...